Donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 mei ontvangen de tattoo-artiesten van Yugen Tattoo Veenendaal hun Japanse collega Horishachi. Het is het eerste bezoek van de Japanner aan de regio Food Valley. Horishachi geldt in de tattoowereld als bijzonder talent, hij tatoeëert namelijk nog traditioneel: met de hand. Reden te meer voor de Veenendaalse ondernemers om hun shop aan de Patrimoniumlaan beschikbaar te stellen.

Waar tatoeages het straatbeeld steeds meer inkleuren, en tattoo-artiesten in hoog tempo moderniseren blijft Horishachi dicht bij de wortels van de oudste kunstvorm ter wereld. De Japanner verkiest handmatige instrumenten boven de moderne apparatuur waar artiesten vandaag de dag mee werken. “Dit is zoals tatoeëren ooit begonnen is, door uren achtereen de inkt handmatig aan te brengen..” aldus Sieto van der Velde, tattoo-artiest bij Yugen Tattoo.

Bij een traditionele tattoo trekt Horishachi met één hand de huid strak, terwijl hij met de andere op hoog tempo de naalden in de huid prikt. Zijn enige instrument: een steel met een handmatig te vervangen naaldengroep. Door de naalden herhaaldelijk in inkt te dopen, worden verschillende kleuren aangebracht. “Tegenwoordig grijpt iedere artiest naar die machines..” , ligt Sieto toe, “…Het is fantastisch dat Horishachi deze kunsttraditie in stand houdt. Daarnaast is het heel interessant om een artiest zo gedreven en gefocust bezig te zien”

Geïnteresseerd? Kom langs.